Pikapäivitys ja mielenkiintoinen artikkeli addiktiiviaesta syömisestä

Itselläni on viimeiset pari viikkoa olleet niin kiireisiä, etten ole malttanut istahtaa koneen edes ääreen vaikka olisi pitänyt. Syömiset on olleet semi-hyvät. Olen iloinen, ettei reissussakaan ihan mahdottoman pitkiä ateria välejä tullut, enkä herkutellutkaan överisti. Loopinkin mukaan olen ollut aktiivinen ja saavuttanut lähes joka päivä täyden aktivisuustason.

Laitan tähän pari viikkoa sitten Iltalehdestä bongaamani mielenkiintoisen jutun, jossa oli seitsemän varoitusmerkkiä, joista voi päätellä onko homma hanskassa syömisten suhteen. Itselleni noista kolahti aika moni silloin aikoinaan. Etenkin nuo tunteet itseinho, häpeä ja syyllisyys olivat aika pinnalla. Onneksi monen asiansuhteen ymmärrys on kasvanut.


Lähde IL
Addiktiivinen syöminen voi aiheuttaa itseinhon, häpeän ja syyllisyyden tunteita.
Moni syö, vaikka ei olisikaan nälkä. Tästä voi seurata ongelmia: esimerkiksi pakonomaista syömistä, painon nousua ja itseinhoa. Yhdysvaltalainen psykiatri James M. Greenblatt listaa Psychology Today -sivustolla seitsemän varoitusmerkkiä, joiden avulla voi pohtia, onko syöminen hallinnassa vai ei.
1. Sietokyky
Pystytkö syömään suurempia määriä kuin aiemmin? Syötkö aina vain enemmän?
2. Vieroitusoireet
Kärsitkö fyysisistä tai psyykkisistä vieroitusoireista, kun lopetat syömisen? Koetko esimerkiksi ärtymystä tai ahdistusta?
3. Kontrollin pettäminen
Syötkö useammin kuin haluaisit? Pyritkö tukahduttamaan tunteitasi syömällä? Seuraako yhtä ahmimiskertaa useampia?
4. Kielteiset seuraukset
Jatkatko häiriintynyttä syömistä, vaikka se vaikuttaa kielteisesti mielialaasi, itsetuntoosi, terveyteesi tai itsetuntoosi?
5. Jätät muita velvollisuuksia väliin
Oletko koskaan lykännyt tai jättänyt väliin menoja, kotitöitä, työtehtäviä tai tapaamisia ruokailutapojesi tai painosi takia?

6. Ajan ja henkisten voimavarojen hukka

Oletko käyttänyt hurjasti aikaa syömisesi suunnitteluun tai salailuun muilta? Oletko miettinyt paljon syömistä?
7. Halu vähentää
Oletko joskus pohtinut, kuinka voisit vähentää syömistä tai saada ruokailun kuriin? Oletko ehkä yrittänyt sitä ja epäonnistunut?


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toipumista

Vauhdikasta elämää

Syyskuu meni, lokakuu tuli