Laihduttamisen periaatteita

MTV3 sivuilta bongasin laihduttamisen periaatteita koskevan artikkelin tällä viikolla. Nuo artikkelissa mainitut asiat olen käytännössä havainnut tärkeiksi omassa taipaleessani. Jos joku noista asioista alkaa röpöttämään, niin ”ongelmavyyhti” on helposti valmis. Näistä on tullut jo vähän aiemminkin kirjoitettua, mutta ei kai näistä voi "jutella" liikaa.

Muista säännöllinen ruokailurytmi ja juo riittävästi, on yksi laihduttamisen tärkeimpiä perusperiaatteita. Syö 5 kerto päivässä. Itse tavoittelen 3,5 tunnin ateriaväliä. Itse en ole niin tarkka mihin aikaan syön isompia aterioita, mutta välttelen, ettei ns. pääateria ole iltapala. Säännöllinen ateriaväli säästää ainakin allekirjoittaneen ylettömiltä mieliteoilta. Artikkelissa mainittiin myös hyviksi seikoiksi, että aineenvaihduntasi pysyy vauhdissa, insuliinin tuotantosi tasapainossa ja ruokahalusi hallinnassa. Myös stressihormonitasosi pysyvät alhaisina.

Nauti aamupala joka päivä. Itse olen joutunut opettelemaan tämän pitkän tien kautta, mutta kantapään kautta olen oppinut, sen että jos laistan aamupalan kostautuu se illalla ja päivän ruokavalintojen muodossa.

Älä syö juuri ennen nukkumaanmenoa ja nuku riittävästi
Itse olen pyrkinyt, että en syö ennen nukkumaan menoa, kuin korkeintaan extrakevyesti, koska illalla raskaammin syöminen aiheuttaa pyörimistä sängyssä. Muistan myös kuulleeni, että hiilareita pitäisi vältellä iltapalalla. Artikkelissa perusteltiin syömisen välttämistä illalla hiukan ”tieteellisemmin”. Syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa nostaa kuulemma ruumiinlämpöä, insuliinitasoja sekä estää melatoniinin ja kasvuhormonin tuotantoa, jotka vaikuttavat unen laatuun.

Syö liikunnan jälkeen, älä liiku tyhjällä vatsalla
Meillä liikuntakeskuksessa on kovasti muistuteltu, että jumpan jälkeen pitäisi syödä ”kehityksen” kannalta. Myös artikkelissa nousi esille, että pitäisi syödä treenin jälkeen, mutta ei myös ennen treeniä etenkin, jos on kyse rankemmasta treenistä, sillä elimistösi tarvitsee polttoainetta.

Keskity syömiseen. Älä kiirehdi tai puuhaile samaan aikaan muita, syöt huomaamattasi liikaa. Tämä on niin totta lehteä lukiessa tai telkkaria katsellessa tulee helposti syötyä enempi kuin on tarvis.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toipumista

Vauhdikasta elämää

Syyskuu meni, lokakuu tuli