25 Faktaa lapsuudesta

Otin kopin Olifantin blogin haasteesta ja kerron 25 faktaa lapsuudestani.

 1. Missä synnyit?

Päijät-Hämeessä pääsi ensi parkaisuni ja täällä olen enempi tai vähempi parkunut koko elämäni. Opiskelemassa toki olen ollut Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa.


 2. Onko sinulla sisaruksia?

Kyllä neljä vanhempaa veljeä, joista yksi on jo tuonimmaisissa. Vanhimmalla veljellä ja minulla on ikäeroa 15v. Minä olin nuorin ja minusta seuraavaan veljeen oli 7 vuotta.


3. Olitko päivähoidossa?

En varsinaisesti ollut päivähoidossa, kun äitini oli ns. kotiäiti. Eskariin minut taidettiin laittaa sosialistumaan 😂 ja oppimaan muita taitoja.


4. Kuuluiko lapsuuteesi lemmikkieläimiä? 

Sain kissa n. 12 vuotiaana. Tanssihiiriäkin minulla oli hetken aikaa, mutta kissa ja hiiret oli huono yhdistelmä. Kissa tiputti useamman kerran hiirten häkin.


 5. Muistakos vielä aikaa, kun ei ollut turvavöitä, turvaistuimia eikä pyöräilykypää?

Kyllä! Meillä ei ollut autoa, eikä kummallakaan vanhemmillani ollut ajokorttia. Isä liikkui paljon pyörällä ja minä kuljin sujuvasti tarakalla, eikä tietenkään mitään turvaistuinta. Muutaman kerran onnistuin jättämään jalan pinnojen väliin… ja päivystykseenhän sitä piti sitten aina mennä…


6. Millaisia leikkejä leikit, muistatko lempileluasi?

Seikkailimme naapuruston lapsien kanssa. Hurjimmat retket ulottuivat junaradalle.

Leikimme myös porukalla Piilosta, Kirkkistä, Väriä, Rosvoo ja Poliisii yms. ja pelasimme keinupolttista, jalkapalloa ja ”käsipesistä”.


Lempileluni oli keinuhevonen, sellainen puinen, jossa oli metallimekanismi. 


 7.  Mikäs sinusta piti tulla isona?

Lapsena en muista haaveilleeni mistään ammatista. Pitkälle teini-ikään haaveilin ravivalmentajan urasta, sittemmin ymmärsin, ettei se ole realistista. Ei omia tiluksia, paljon työtä, epävarma tulevaisuus ja siihen aikaan ei naisvalmentajia ollut paljon. 


 8. Olitko kiltti, vai "kauhu"

En varsinaisesti ollut mikään kiltti, mutta vielä vähemmän kauhukakara (ainakaan omasta mielestäni). Minulle sattui ja tapahtui, paljon tavaroita unohtui ja katosi kengistä lähtien. Näin jälkeen päin mietin, että joku niitä saattoi välillä ilkeyksissään piilotella. Olin myös ehkä vähän hyväuskoinen ja useamman kerran tulin huijatuksi.


9. Olitko "avainkaulalapsi" vapaa tulemaan ja menemään? Vai tiesikö vanhemmat tarkkaan missä milloinkin liikuit?

Meillä oli yleensä aina joku kotona ja kadottamistaitojeni vuoksi en saanut kovin pienenä avainta, edes kaulaan. Aika vapaasti ihan pienenä sai liikkua kunhan pysyisimme pihalla, jossa oli iso kenttä. Kohtuullisen tiukat ohjeistukset oli, mutta aina välillä seikkailu vei mennessään.


 10. Oliko sinulla rakas unikaveri, entä valot pois vai päällä nukkuessasi?

En muista, että minulla olisi ollut unikaveria ja valoja en nukkuessa pitänyt. Ovi kyllä oli raollaan ja aika usein kuulemma illalla kuului ”kuka tuli”. Olin aika huono nukahtamaan.


11. Millainen oli ensimmäinen koulupäivä - mitä siitä muistat?

Ensimmäisestä koulupäivässä ei ole erityisiä muistoja. Toki hiukan vaikeaa oli pulpetissa istua ja muistaa, että pitää viitata, jos asiaa on. Puheenvuoron odottaminen oli ja on joskus haastavaa.


 12. Lempiaineesi koulussa? 

Musiikki, historia ja matematiikka.


 13. Kiusattiinko sinua koulussa - tai kiusasitko itse muita?

Jonkun verran tulin kiusatuksi. Itse en muista ketään kiusanneeni ainakaan tarkoituksella. Muutaman kerran muistan olleeni käsirysyssä puolustaessa itseäni, olinhan oppinut tappelemaan veljeni kanssa.


 14. Mieleen jäänyt koulumuisto?

Niitä on monia, esiintymiset koulun juhlissa, mutta ehkä nostaisin erään opettajan lausahduksen, ”helpommalla pääsisit, jos olisit poika”, kun tytöksi olin kuulemma liian villi. Siirtyminen yläkouluun, joka oli keskustassa jäi toki vahvasti mieleen ja oli aluksi outoa kun oli ollut pienessä ”lähiökoulussa”.


 15. Minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?

Vanha naisopettaja. Jälkeenpäin olen miettinyt, että kuinkakohan vanha se oikeasti oli, sillä saattoivat se vain olla niin, että kaikki aikuiset oli vanhoja 😂. Näen edelleen silmieni edessä hänet polkemista urkuharmoonia ja laulattamassa aamunavaus virttä.


 16. Millaisia ystävyys-suhteita syntyi varhaislapsuudessasi?

Naapuristossa oli paljon kavereita, joiden kanssa leikittiin paljon, mutta siinä joukossa ei kuitenkaan ollut tosi ystävää. Kuuden vanhana tutustuin isäni työkaverin tyttäreen, joka on edelleen yksi bestiksistäni.


17. Keräilitkö jotain?

En keräillyt mitään. 


 18. Harrastuksesi?

Olin kova lukemaan ja luin lähikirjaston kirjoista varmasti melkein puolet. Tosin aika usein sain sakkoa kun en muistanut palauttaa niitä ajoissa. Vieläkin osaan sanoa hyllyn tarkkuudella missä oli mitkäkin kirjat olivat. 


Hevoset olivat myös iso osa elämää. Aloittelin ratsaamaan, mutta ratsastustunnilla ei ollut taloudellisesti mahdollista käydä, joten tie vei aikaisessa vaiheessa ravitalleille.


19. Mitä kuului perheesi loma-aikoihin? 

Lomat jotenkin soljuivat, emme ihmeemmin matkustelleet. Jonkun verran kävimme sukuloimassa. 


20. Olitko äidin vai isän tyttö, kumpi piti kuria?

Taisin olla isän tyttö. Äiti piti meillä kuria, hänen päätään ei käännetty.


 21. Oliko perheessäsi tupakoijia, entä käytettiinkö alkoholia- koska itse kokeilit ensimmäisen kerran? 

Meillä ei tupakoitu, eikä oikeastaan alkoholiakaan juotu kun jossain juhlissa. Ensimmäisen kerran taisin maistaa alkoholia n. 14 vanhana


22. Lempiruo'at lapsuudessa? 

Isän tekemä kesäkeitto, makaronilaatikko ja jauheliha-perunalaatikko. Harmi, etten selvittänyt silloin miten isä ne teki. Tykkäsin myös Heikin herkkusta (jauhelihaa, herne-maissi-paprika täyteinen lettu, jossa oli juustoraastetta päällä).


23. Saitko pukeutua mieleisiisi vaatteisiin, vai "puettiinko sinut lapsuudesta nuoruuteen asiaan kuuluvasti"?

 Lapsena pukeuduin aika paljon serkuilta saatuihin vaatteisiin eli vaatteilla ei koreiltu silloinkaan. Äitini teetätti jonkun verran vaatteita itselleen ja joskus ompelija teki minullekin vaatteita. Se, että sai valita uuden vaatteen oli aika hienoa, silloin ihan pienenä. 


24. Suosikkisi telkkarista ja C-kasetilta?

Telkkarin suosikkiohjelma oli Lassie ihan pienenä. Kun olimme äidin ystävättärellä kylässä sain katoa Lassieta väreinä, se oli hienoa. Väritelkkari meille tuli -70- luvun lopussa. Tykkäsin myös viisikosta, joka tuli lauantai-iltapäivisin. Tykkäsin myös sarjasta, jossa perhe muutti taloon, jossa asui kummituspoika, joka leikki perheen lasten kanssa. Vieläkään ei ole selvinnyt mikä sarjan nimi oli. ”Teininä” suosikkini oli McGyver.


25. Lapsuuden vaikutukset aikuisuuteen?    

Meillä oli aika tiivis perheyhteisö ja perhe on tärkeä edelleen. Pidän veljien kanssa paljon yhteyttä. Erityisesti vanhimmalla veljelleni on ollut iso vaikutus elämääni.


Säästäväisyys (jossain asioissa) on tullut lapsuudesta. Laskut maksetaan ensin ja sitten katsotaan jääkö rahaa yli. Isäni oli duunari ja äiti oli kotona. Hamstraus  toki on myös sukuvika. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuosi 2022 yhteenvetona

Hitaasti

Perjantai höpinää